Ești offline

Noutăți din cartier

Să ne întoarcem la comunități – îndemnul Raisei Beicu, digital storyteller

Raisa citește cu entuziasmul unui explorator și povestește ca un magician. Cuvintele ei te prind în mreajă și te face să îți dorești ca povestirile ei să nu se mai termine niciodată.

Ne-am bucurat să descoperim astfel că biblioteca noastră comunitară va avea asigurat cel puțin un cititor fidel și că probabil ca ea sunt și mulți alții, care trebuie neapărat să afle de acest spațiu dedicat lor.

Ca să se ducă vorba în online despre lucrurile minunate pe care le-am pregătit și despre eforturile noastre de a crea o comunitate bine sudată, am invitat-o pe Raisa să ne povestească ce înseamnă comunitatea pentru ea. Hai să vedem care este perspectiva ei și să ne bucurăm de povestirile ei, indiferent că alegeți să o urmăriți pe blog sau pe site-ul marieclaire.ro, unde scrie despre cărțile pe care le citește.

Identificarea și dezvoltarea comunităților este pentru Raisa una dintre cele mai sănătoase și sigure modalități de a crește un spațiu, o cultură. Citându-l pe antropologul Vintilă Mihăilescu, aceasta subliniază faptul că o COMUNITATE trebuie să fie prioritară într-o societate funcțională, pentru că ține de alegerea individului. Mai departe, fiind grupați în comunități puternice, oamenii pot lupta mai clar și coerent pentru cauzele lor.

Raisa a fost alături de noi la Atelierul civic cu liceenii din cartier, alături de care au fost identificate nevoile din cartier din punctul lor de vedere, dar și soluții, ca un preambul pentru community hub-ul care va reuni taberele în în curând.

Mai multe despre comunitate și despre carte pe raisabeicu.ro
https://www.raisabeicu.ro/2018/06/08/sa-ne-reintoarcem-la-comunitati-drumul-taberelor/

Mămica urbană, creator de comunități

Dacă vei observa privirea curioasă, plină de vise și planuri mărețe sau poate vei fi direct îmbrățișat în stradă de Mămica Urbană, să nu te miri. Ana Nicolescu este un vector important în creșterea comunităților online cât și offline în cartier și prietena noastră dragă.

Nevoia și plăcerea interacțiunii, a sentimentului de apartenență, au apărut pentru Ana ca urmare a unui schimb de experiență din perioada liceului, când a descoperit adunările urbane dintr-un oraș spaniol. Secretul lor? Arhitectura orașului, care punea la dispoziție spații destinate interacțiunii ne dezvăluie Ana.

Mămica Urbană, așa cum o veți găsi în online, are planuri mari pentru cartier, care ne inspiră și pe noi și pe care vă îndemnăm să le susțineți și voi. Aceasta locuiește în cartier de peste 10 ani și visează pentru comunitatea de bloggeri-părinți pe care o dezvoltă aici la seri de cinema în aer liber, la mese comunitare, târguri urbane, ateliere de reparații, o școală de vară pentru copiii din cartier și câte și mai câte!

Cartierul se transformă

Entuziasmul Anei ne dă avânt să credem că împreună ne vom reuși să răspundem nevoilor reale ale comunității pe care ne dorim să le susținem cu resursele deja prezente aici. În această idee, fosta fabrică de confecții Tricodava s-a transformat în centrul comercial Drumul Taberelor pentru a răspunde unor nevoi actuale, care să îmbunătățească calitatea vieții în cartier.

Nimeni nu a fost uitat în identificarea nevoilor locuitorilor. Discuțiile i-au vizat atât pe copii și adolescenți, cât și pe cei mai în vârstă, pentru a le oferi instrumentele necesare pentru a contribui la dezvoltarea cartierului. Cine poate ști mai bine decât ei ce i-ar motiva și i-ar uni?

Drumul Taberelor este un centru comercial destinat oamenilor din cartier și are ca scop încurajarea comunităților, fie că sunt online sau offline. Tu cu ce poți să contribui?

Mai multe pe mamicaurbana.ro
https://mamicaurbana.ro/comunitatea-drumul-taberelor/

Împreună pentru copii, pentru orașul nostru

Daniela Niculi ne învață ce înseamnă un stil de viață sănătos în online, unde a construit o comunitate puternică pe care ne-am dori să o vedem și în offline.

Lăsând prejudecățile la o parte, Daniela și-a construit un cămin pentru familia ei în cartier, unde este acasă de aproape 10 ani. Chiar dacă pentru unii poate părea ”la capătul pământului” pentru cei ca Daniela este locul în care ne dorim să ne dezvoltăm împreună, pentru copiii dar și pentru vecinii noștri, alături de care suntem mai puternici.

Punct de întâlnire offline pentru comunitățile online

Centrul comercial Drumul Taberelor este un punct de întâlnire și relaționare pentru comunitățile din cartier, iar pentru un food blogger implicat poate fi locul în care pozele colorate și principiile unui stil de viață echilibrat devin mai tangibile, mai ușor de explorat. În plus, mâncarea este cel mai frumos pretext să ne strângem împreună, să discutăm idei, să ne cunoaștem vecinii, să evoluăm împreună.

Masa comunitară găzduită în noul foodcourt al centrului comercial la care ne-a fost alături Daniela și la care participanții - oameni obișnuiți din cartier - au contribuit cu ingrediente, este exemplul perfect pentru direcția în care ne dorim să ne dezvoltăm. Un loc în care oamenii și resursele se pun cap la cap pentru a dezvolta comunitatea și pentru a uni taberele.

Drumul Taberelor devine centrul comunității din Drumul Taberei, un centru comercial care oferă mai mult decât cumpărături, oferă relaxare, timp de calitate și oportunități de socializare – un loc care aduce împreună “taberele” diferite din cartier. Noul spațiu comunitar, de aprox. 300 metri pătraţi, oferă un loc pentru întâlniri, prezentări, expoziții, conferințe, audiții, cursuri, ateliere precum și o scenă pentru dezbateri publice cu diferiți actori urbani.

Mai multe pe danielaniculi.ro
https://danielaniculi.ro/2018/06/05/centrul-comercial-auchan-drumul-taberei-devine-drumul-taberelor/

Un cartier numit ACASĂ

Florina Badea locuiește dintotdeauna în cartierul Drumul Taberei, locul în care a studiat, a profesat, în care și-a întâlnit dragostea, și-a crescut copiii și în care a ales să rămână ACASĂ.

Părinții Florinei, la fel ca și alți locuitori din cartier au ajuns să locuiască aici printr-o întâmplare, fiind repartizați în vremuri încă vii în memoria colectivă. Micuța de 4 ani pe atunci, simte că, în ciuda neajunsurilor, Drumul Taberei este în continuare cea mai bună opțiune pentru ea și familia ei. De aceea ales să rămână în comunitate, unde locuiește împreună cu soțul și fetele ei și astăzi.

Povestea scrisă de Florina a adunat și alte povești la fel de frumoase în comentarii pe blogul ei de viață sănătoasă. Viața ”în buclă” poate avea un farmec deosebit când îți găsești aici iubirea, ne-o mărturisește Mirela, care a început cu stângul relația cu acest cartier. Dar te lăsăm să descoperi poveștile pe blog.

Comunitatea și scopul ei comun

Dacă Florina a ales să rămână în cartier pentru a fi mai aproape de familie și de comunitatea în care a crescut și unde și-a crescut fetele, acum are oportunitatea de a contribui la dezvoltarea ei. Community hub-ul din centrul comercial Drumul Taberelor poate fi locul propice de întâlnire pentru bunici să socializeze și le ofere sentimentul de apartenență propune bloggerul de viață sănătoasă.

”Cartierul nu mai este doar al meu, ci și al fetelor mele, locul nașterii lor, locul unde au legat prietenii pe viață. Este locul unde prind rădăcini și de unde aparțin, unde se întorc mereu ACASĂ. (....) Aș vrea ca toți să reacționăm și să conștientizăm că, dincolo de scopurile personale, avem un scop comun: acela de a trăi bine și fericiți împreună, în locuri care ne leagă. Iar, unul dintre ele va fi gata în curând.”

Inspiră-te și tu din frumoasa poveste și decoperă acel ACASĂ al tău indiferent de locul în care ești. Mai multe pe florinabadea.ro.
https://www.florinabadea.ro/un-lucru-despre-mine/

De la cartier la comunitate: Drumul Taberelor

”Ce anume îi face pe oameni să realizeze acţiuni în comun, de ce se unesc ei sistematic pentru a face ceva împreună, dar şi de ce ajung să se dezbine?” este întrebarea pe care Miruna de la Kinder Trips o lansează pe blogul său de călătorie pentru părinți și copii.

Chiar dacă societatea contemporană pare că a uitat instinctul comunitar și încurajează mai degrabă individualismul, Miruna este de părere că tot comunitățile reprezintă șansa omenirii la o viață mai bună, fapt care nu poate decât să ne bucure peste măsură. Centrul comercial Drumul Taberelor are ca scop dezvoltarea comunităților și setarea unui cadru în care vocile din cartier să fie auzite. Indiferent că suntem ONG-uri, actori privați, autorități administrative, instituții educaționale sau simpli cetățeni, trebuie să ne întoarcem la comunitate.